Sinu ostukorvis ei ole tooteid

Proovi

Kuus põhjust miks ei pea muretsema oma kofeiinivajaduste pärast

Kohv on üks maailmas enim joodud jookidest. Osad inimesed naudivad seda imelist jooki, kuid on palju ka neid, kes suhtuvad kohvi joomisse, kui tarbetusse luksusse või harjumusse, millest oleks vaja vabaneda. Millest tuleb selline halb maine?

Kohv on üks maailmas enim joodud jookidest. Osad inimesed naudivad seda imelist jooki, kuid on palju ka neid, kes suhtuvad kohvi joomisse, kui tarbetusse luksusse või harjumusse, millest oleks vaja vabaneda. Millest tuleb selline halb maine?

Kohv ja selle mõju inimese tervisele on käsitletud sadades uuringutes ja metaanalüüsides ehk teiste uuringute uuringutes. Vähemalt viimase paarikümne aasta jooksul ei ole need enamasti leidnud mingeid tõendeid, et kohv oleks kuidagi kahjulik, vaid vastupidi, on leitud, et sellel võib olla tervisele teatav kasulik mõju.

Näiteks võib see kaitsta südamehaiguste eest. 2015. aastal avaldatud 25 000 täiskavanud osalejaga  Lõuna-Korea uuring näitas, et päevas 3–5 tassi kohvi joovatel inimestel oli väiksem südame pärgarterites kaltsiumiladestuste esinemise risk, mis on südame-veresoonkonna haiguste varane tunnus.

Aasta varem ilmunud artiklis kirjeldasid teadlased kokku üle 1 270 000 osalejaga 36 uuringu analüüsi tulemusi, mis näitasid, et mõõdukas kohvitarbimine oli pöördvõrdelises seoses südame-veresoonkonnahaiguste riskiga: see tähendab, et kõige väiksem südamehaiguste risk oli neil, kes jõid umbes 3–5 tassi kohvi päevas, ning üle 5 tassi joojate riskiaste oli sama nagu neil, kes üldse kohvi ei joonud.

Uudised lähevad aga aina paremaks! 2011. aastal avaldatud 59 uuringu metaanalüüsi tulemustest võib järeldada, et kohv on seotud väiksema pankrease-, maksa-, rinna- ja eesnäärmevähi riskiga. Teine 2015. aastal avaldatud uuring kolme suure tervishoiutöötajate rühma kohta näitas, et inimestel, kes joovad päevas viis tassi kohvi, on mis tahes põhjusel suremise risk väiksem kui neil, kes üldse kohvi ei joonud.

Hoiatava märkusena olgu öeldud, et WHO(Maailma Terviseorganisatsioon) teatel paistab siiski olevat seos liiga kuuma (üle 65 oC) kohvi joomise ja söögitoruvähi vahel.

Loomulikult ei tähenda „seosed” kindlaid põhjuslikke seoseid ja paljud uuringud on piiratud tingimustega. Kohv sisaldab üle tuhande erineva keemilise ühendi, millest mõni on selgelt tervisele kasulik, näiteks ained, millel on tõestatud insuliiniresistentsust vähendav ja põletikke leevendav mõju. Siiski ei ole veel selge, mis ühenditega on tegu ja kuidas need võiksid toimida.

Mõnel inimesel on sellegipoolest soovitatav vältida kõike, mis sisaldab kofeiini, sealhulgas kohvi. See on erguti ja võib hoida öösel ärkvel, eriti kui joote seda hilja õhtul. Kohv võib tõsta lühiajaliselt vererõhku, mis võib teha närviliseks ja tekitada probleeme südamehaigustega inimestele.

Seepärast ei tasu hakata kohe suurtes kogustes kohvi jooma. Kui soovite pikendada oma eluiga, siis tõenäoliselt kohv sellele eriti kaasa ei aita. Aga kui kohvil on juba tähtis koht teie igapäevases elus, siis on hea teada, et selles ei ole mitte midagi halba.