Sinu ostukorvis ei ole tooteid

Proovi

Toitude säilitamine talveks

Suvekuud on toonud meile maitsvaid puu- ja köögivilju, kuid nüüd on käes sügis, nii et on aeg hakata talvevarusid valmis panema. Kas tead talvevarude säilitamise reegleid? Veendu, et sinu talvevarud on ohutud, maitsvad ja pikkadeks külmadeks talvekuudeks valmis!

Suvekuud on toonud meile maitsvaid puu- ja köögivilju, kuid nüüd on käes sügis, nii et on aeg hakata talvevarusid valmis panema. Kas tead talvevarude säilitamise reegleid? Veendu, et sinu talvevarud on ohutud, maitsvad ja pikkadeks külmadeks talvekuudeks valmis!

Kõik peab olema piinlikult puhas

On väga oluline, et kogu talvevarude valmistamise protsess toimuks väga puhtas keskkonnas. Veendu, et klaaspurgid ning kaaned on puhtad ja steriilsed, et köök oleks enne alustamist puhas ja et selle töö tegemise ajal tihti käsi pesed.

Must või mittesteriilne keskkond võib põhjustada sinu hoolikalt valmistatud varude riknemise – millest oleks väga kahju, sest sa pühendasid sellele palju aega ja vaeva. Puhtuse hoidmine on talvevarude valmistamisel tõepoolest ainuõige tegutsemisviis.

Oluline on kvaliteet, mitte kvantiteet

Sügisesed hoidised peaks säilima terve talve või kauemgi, seega on väga oluline, et korjaksid õiged koostisosad. Esmaklassilisteks talvevarudeks on vaja esmaklassilisi vilju: kui kasutad kehva kvaliteediga koostisosi, võid seda peagi kahetseda.

Liiga küpsed, kahjustatud või kehva kvaliteediga puu- ja köögiviljad hakkavad peagi riknema. Kvaliteetseimate viljade otsimine ning aja pühendamine õigete puu- ja köögiviljade korjamisele on vaeva väärt – vastasel juhul võivad talvevarud leida tee prügikasti.

Lisa veidi vürtsi

Talvevarude ettevalmistamisel soovid ilmselt hoida maitsed neutraalsed, et saaksid oma puu- ja köögivilju kasutada erinevates kombinatsioonides. Kuid mõned vürtsid on väga olulised ja hoiavad maitseid ning aroome – kasuta neid kindlasti, sest need parandavad talvevarude kvaliteeti.

Järgi kindlasti hoidiste valmistamisel retsepti ja juhiseid – need ütlevad sulle, millised vürtsid erinevate puu- ja köögiviljadega sobivad, millised vürtsid vahele jätta ning milliseid sa lihtsalt pead kasutama.

Ära jää vaid mälule lootma

Kui oma talvevarusid valmis paned, tead täpselt, mida ja millal sa säilitasid ning millele midagi erilist lisasid. Kuid mõned kuud hiljem on olukord täiesti teine – kõik purgid, kotid ja kastid näevad täpselt ühesugused välja ja sul pole õrnematki aimu, mis on nende sees.

Sildista kindlasti kõik oma hoidised – see on ainus viis, kuidas talvel kindel olla, mis nende sees on. Valmista väiksed kleepsud, mille peal on puu- või köögiviljade hoiustamise kuupäev ja väike kirjeldus, mis täpselt purgis või kotis on. Sa ehk pead seda praegu ebavajalikuks, kuid mõne kuu pärast oled teist meelt.

Leia õige koht

Kui oled oma talvevarud valmis pannud, on suurem osa tööst tehtud, kuid nüüd pead veel kindlasti oma hoidiste säilitamiseks õige koha leidma. Õige koha valik oleneb suuresti sellest, milliseid talvevarusid oled valmis pannud.

Enamik hoidiseid vajavad jahedat, kuiva ja pimedat kohta; kelder või sahver on ideaalne paik. Hoidised, mida ei ole steriliseeritud, peab hoidma külmkapis ja need ei säili ilmselt kauem kui paar nädalat. Kui oled oma hoidiseid külmutanud, pole kahtlustki, kus neid hoida: pane need sügavkülma ja ära ava seda liiga tihti, et temperatuuri õigel tasemel hoida.

Kui miski on halvaks läinud, siis on see halvaks läinud

Kui su talvevarud lähevad halvaks (või sa kahtlustad, et need on halvaks läinud), pole sul muud valikut kui need ära visata. Ära üritagi asja parandada, kõige halvemaid osi eemaldada või veidrat maitset ignoreerida – veider maitse on su väikseim mure.

Kui hoidised lähevad halvaks, siis tähendab see, et midagi läks säilitamisprotsessis valesti ja toit on riknenud. Parimal juhul veedad mõned ebameeldivad tunnid WCs – halvimal juhul jääd väga haigeks ja seda ei ole kohe kindlasti vaja. Viska hoidis lihtsalt minema ja ole järgmisel korral hoolikam!

 

Pilt: tastykitchen.com